Fem enkla steg för att måla om ett rum

Att måla om väggar och tak hemma är oftast inga problem, man behöver sällan anlita en målare för detta. Om det inte är så att man är väldigt lite tålamod, vägrar vara noggrann eller bara är riktigt kass på att måla. Det blir såklart alltid ett grymt bra resultat när man anlitar en professionell målare men det är inte alltid så att budgeten täcker det. För dig som skall måla om ett rum där hemma kommer här arbetsföljden i fem enkla steg.

Börja med att färgtesta väggen

tapetseare 3333 målareVad är det för sorts färg som sitter på väggen sedan innan? Beroende på vilken sorts färg som sitter så är vissa färgval smartare än andra. Fråga i din färgaffär eller fråga en målare om du vill ha hjälp med att välja färg av målarenstockholm.nu (när jag säger färg menar jag inte kulör så blanda inte ihop dem nu).

Spackla igen alla hål och slipa sedan

Det är inget som måste göras om du gillar att hål i väggen, för all del, låt dem vara kvar! Men om du vill ha en slät och fin vägg så är det bäst att du börjar spackla! När spacklet har torkat går du över väggen med slipkloss och sandpapper. Alternativt kan du använda ett slipskaft, det är jättesmidigt och man kan slipa en stor vägg på bara några minuter. Fråga i din färgaffär eller din målare och dessa tapetserare om ett sådant slipskaft.

Känn så att väggen är slät efter slipning

Smek hela väggen med handen och känn så att den är slät och fin.

Ta loss listerna

Både golv och taklister skall plockas bort som sport. Om det är lister som sitter väldigt hårt eller som inte går att plocka bort kan du låta dem vara kvar. Är det lister som bara sitter med några dyckert kan du säkert plocka loss listen med bara händerna.

Maskera noggrant

Maskera allt som inte skall målas. Det vill säga att du sätter maskering (gärna sån med extra täckande flärp) längs med taket. Det är väldigt vanligt att man duttar i taket med rollern därför är maskeringstejp med flärp väldigt användbart där. Maskera runt dörrar och maskera längs golvet. Om listen sitter kvar maskerar du den med. Försök vara så exakt som möjligt med maskeringstejpen!