Hur du fräschar upp antika möbelbeslag

Visst är antika möbler och vintage möbler fina? Men ofta kan de behöva en liten uppfräschning för att nå sin fulla potential igen. Åren sliter på möbler och vissa möbler tappar sin charm när de blir för slitna. Visst slitage kan vara väldigt fint men annat slitage kan bara göra att möbeln ser gammal och dassig ut. När man köper möbler på loppisar och i second hand kan man istället för att leta efter snickarenigöteborg.se efter möbler som ser perfekta ut (vilket brukar innebär högre pris) leta efter möbler som har stor potential att bli fina om man fräschar upp dem på egen hand. Man behöver inte vara någon snickare för att renovera möbler (är man det så är det desto bättre) utan lite tålamod och inspiration brukar räcka.

Många möbler har smutsiga metallbeslag som gör att de ser illa ut

Om du varit runt och sett mycket antika möbler så har du säkerligen lagt märke till att det finns många fina trämöbler som pryds av smutsiga och tråkiga metallbeslag som verkligen sänker möbelns karisma. Dock finns det en viss charm med bra byggföretag och i att inte putsa upp metallbeslagen för mycket eftersom det kan göra att de sticker ut från möbeln i övrigt. Det bästa är att putsa dem lagom mycket och lämna kvar lite av slitaget efter att bra byggföretag har varit där. Detta är mer ett jobb för en inredningsdesigner eller konstnär än en snickare. Inte för att snickare inte kan vara konstnärer men det är inget riktigt hantverksjobb. Snarare en fråga om smak och stil.

Förarbete

Skruva försiktigt loss metallbeslagen och tvätta dem i ljummet vatten och diskmedel. Du kan skrubba dem med en ren diskborste eller en nagelborste.

Hur man gör

När man putsar metallbeslag (som oftast är av mässing) så använder man en blandning av 2:1 med saltsyra och vatten. Använd gummihandskar och en vanlig trasa att polera med. För vissa små utrymmen och liknande är det bra att använda tops eller tandborste för att komma åt. Det är viktigt att du inte polerar beslagen för mycket utan att du lämnar visst smuts på dem så att de inte ser helt nya ut. Det kan vara väldigt fult med skinande rena metallbeslag på en antik möbel, och det är svårt att få dem att se slitna ut på ett artificiellt sätt igen av bra byggföretag. Så polera hellre för lite och sätt tillbaks beslagen på testa och polera sedan mer om det behövs.